Verloskundige Mary Zwart komt weer naar Nederland

Verloskundige Mary Zwart komt weer naar Nederland en geeft weer een aantal lezingen/scholingen in regio Den Haag en Overijssel. Dezen zullen op 13 en 14 september zijn. Houd de site in de gaten voor Plaats en tijdstip!

 

 

Ninho de Cegonha

Baren of Verlossen, jou een zorg?

Baren of Verlossen jou een zorg?

Kraamzorg KIDDO organiseerde op 31mei 2017 een avond in Biddinghuizen en nodigde Mary Zwart uit om ons deelgenoot te maken van haar werk als vroedvrouw in Portugal en om ons bewust te maken dat we niet zoveel moeten laten roven door de medicalisering in het geboorteproces. Iedereen zat op het puntje van de stoel te luisteren. Mary vertelde ook over de vorderingen van het geboortehuis.

Aan het eind van de avond kon Mary een tweetal checks in ontvangst nemen voor Ninho de Cegonha. De eerste was van de deelnemers (inschrijfgeld) € 500,– en de tweede € 500,– was van Kraamzorg KIDDO en haar gezinnen.

Dit mooie bedrag is voor het naambord op de gevel en voor een stempel welke nodig is voor alle documenten.

We sparen verder en komen vast nog meer lezingen van deze geweldige vrouw.

 

Bezoek aan vroedvrouw Mary Zwart in Portugal

22-27 maart 2017

Voor het vertrek naar Portugal eerst een klein beetje voorgeschiedenis:

Mary Zwart heb ik leren kennen toen ik zwanger was van onze oudste zoon. Ik kwam voor controle bij haar in de verloskundigen praktijk in Ermelo. Ze heeft de bevalling gedaan en alles wat daar bij hoort. Ook bij andere 3 kinderen was zij “mijn” verloskundige. Nu na 26 jaar kwam ik haar tegen via Facebook en heb contact met haar opgenomen en het was als vanouds en klikte weer meteen. Mary nodigde ons uit om naar Portugal (waar Mary nu woont met haar man) te komen voor een bezoek.

22 maart was het zover. Bepakt en bezakt togen mijn man en ik naar Portugal. Mary en haar man stonden ons al op te wachten bij het autoverhuurbedrijf waar onze auto al klaar stond. Mary is nog volop als vroedvrouw in bedrijf. Ze doet alleen thuisbevallingen en reist heel Portugal door en ook nog wel daar buiten. Menn wat een spirit heeft deze vrouw en wat een kennis. Ik hing voortdurend aan haar lippen.

We zijn in de bergen op bezoek geweest bij een vrouwengroep die zich hard gaat maken voor meer thuisbevallingen en meer samenwerking met de ziekenhuizen. Thuisbevallingen in Portugal zijn not done.

Verder kwam er nog een bevalling tussendoor, ruim een uur verderop. In Portugal wordt er veel met doula`s gewerkt en kraamzorg kennen ze daar niet. De hielprikjes doet Mary zelf vier dagen na de bevalling. Ik ben mee geweest op nacontrole en heb de kraamvrouw een filmpje over handsoff borstvoeding ,geven kunnen laten zien en later haar geholpen om deze techniek toe te passen.

Mary is nu 70 jaar en heeft een geweldig doel welke ze graag wil bereiken voordat ze definitief stopt als vroedvrouw en dat is een geboortehuis starten. Dezen zijn er niet in Portugal en zal dus de 1ste zijn. Het gebouw is er inmiddels en de sleutel onderweg. Er moet veel werk verzet worden om alles helemaal rond te krijgen.

Gelukkig is er inmiddels een verloskundige onderweg naar Portugal om Mary te gaan helpen in de buitendienst. Super, wat deed me dat goed om te horen!

Verder hebben we het gebied verkend en leuke plaatsen bezocht. Later meer over het geboortehuis Ninho de Cegonha

wordt vervolgt